Datulės, dar kitaip vadinamos finiku ar datulinio finiko, – tai vaisius, kurio kilmės šalis yra Šiaurės Afrika bei Pietų Azija. Šiuose kraštuose, priešingai nei Lietuvoje, datulės yra ypatingai populiarios. Iš pirmo žvilgsnio gana egzotiškas datulės vaisius yra nepažįstamas mūsų šalyje, tačiau likęs pasaulis, o ir vis daugiau lietuvių įsitikina, kad džiovintos datulės – labai naudingos.
Paprastai datulės užauga nuo 3 iki 7 centimetrų ilgio bei 2-3 centimetrų pločio. Daugiausiai datulių yra auginama tokiuose Šiaurės Afrikos ir Pietų Azijos regionuose kaip Egiptas, Iranas, Saudo Arabija, Jungtiniai Arabų Emyratai, Pakistanas ar Alžyras. Yra nustatyta, kad datulėse esantys dideli vitaminų bei skaidulų kiekiai yra be galo naudingi visų mūsų optimaliai organizmo būklei užtikrinti. Sveikai gyventi siekiantys asmenys datules valgo tiek džiovintas, tiek žalias. Dabar ypač populiarios vaisių džiovyklės leidžia susidžiovinti datules tiesiog namuose.
Nuo seno žmonės datules laikė kalio, vario, magnio ir vitamino B6 šaltiniu. Net apie 35 procentus rekomenduojamos kalio paros normos ir net 40 procentų RPN vario galima rasti viename nedideliame vaisiuje – datulėje. Kasdien pakanka suvalgyti 15 datulių ir jūsų organizmas bus pasisavinęs visą reikiama magnio, vario, vitamino B6 paros normą. Negana to, datulių sudėtyje yra ir geležies bei kalcio, be kurių neįsivaizduojama puiki kaulų būklė, energija, kai kurių organų veikla.
Dietologai bei sveikatos specialistai teigia, jog bene pačios naudingiausios maisto medžiagos žmogui yra angliavandeniai. Ypatingai tokie, kurių sudėtyje gausu natūralaus cukraus, tarkime, sacharozės, fruktozės ar gliukozės. Angliavandeniai yra atsakingi už mūsų energiją. Todėl negavus reikalingos angliavandenių dozės, jaučiamės pavargę, nepailsėję, slogios nuotaikos. Valgydamas datules, žmogus gaus nemažai angliavandenių ir jausis puikiai.
Amino rūgštys – ne ką mažiau svarbi medžiaga mums visiems. Jų taip nemažai datulėse. Nesvarbu, ką pasirinksite valgyti: džiovintas datules ar obuolį, bananą ar apelsiną, amino rūgščių gausite tiek pat.
Su širdimi problemų turintiems asmenims datulės naudingos dėl imuninės sistemos stiprinimo, širdies ligų prevencijos. Datulėse esantys eteriniai aliejai skystina kraują, tad smegenys aprūpinamos didesniais deguonies kiekiais.
Džiovintos datulės nekenkia dantims, jas valgyti sveika, o jų virškinimas – itin greitas ir sklandus. Mėgstantiems ypatingesnius skonius, rekomenduojama išbandyti pieną su datulėmis: jums tereiks užvirti šiek tiek pieno ir į jį įmesti kelias datules. Taip nuvirtas pienas ne tik bus ypatingo skonio, bet ir prisipildys naudingomis medžiagomis.
Nors šiandien parduotuvėse galima labai lengvai įsigyti džiovintų datulių, visi norintis visai lengvai jas išsidžiovinti gali ir savo namuose. Tam naudojamos vaisių džiovyklės.