Namai

Šaldikliai ir pagrindinės jų funkcijos

šaldikliai

Šaldikliai – buitinis prietaisas, kuris ne ką mažiau svarbus už virtuvės karalių šaldytuvą. Tai puikus įrenginys mėgstantiems kaupti atsargas ar vasarą gaminti naminius ledus, šerbetus, mėgautis šaldytomis uogomis, vaisiais. Nepaisant to, kokie šaldikliai svarbūs buityje, žmonės labai mažai žino apie visas jų funkcijas ir galimybes. Dažnai perkame pirmą pasitaikiusį šaldiklį nė neįvertinę, kokia jo talpa, tipas ar charakteristika gali iš tiesų patenkinti visus mūsų poreikius. Jei nenorite aklai pasitikėti parduotuvių konsultantais ir gebėti į šaldiklius žiūrėti kritiškiau, vertėtų žinoti keletą svarbiausių dalykų apie jų funkcionalumą.

Tūris

Dažnai šaldiklių tūri vertiname iš akies arba spėliodami. Visgi geriausia pasikliauti labai paprasta logika – kuo daugiau šeimos narių, tuo didesnės talpos šaldikliai turėtų atsirasti jūsų namuose. Žinoma, pasitaiko ir išimčių. Jei užsiimate maisto gamybos verslu arba labai mėgstate šaldyti produktus, galbūt didelė talpa bus reikalinga net jei gyvenate vieni ar dviese. Kad įsivaizduotumėte dažniausiai vyraujančias proporcijas, ~ 200 litrų talpos šaldikliai puikiai tiks vidutiniškai šeimai, kurią sudaro du suaugusieji ir vienas arba du vaikai.

Atitirpinimo būdas

Jei domitės šaldikliais, nepamirškite, jog be galo svarbu atsižvelgti ir į jų atitirpinimo tipą. Jis gali būti rankinis arba automatinis. Tačiau pradėkime nuo to, kodėl mes privalome periodiškai atitirpinti savo šaldiklį? Pagrindinė to priežastis – susidaręs didelis kiekis šerkšno, užimantis nemažą erdvės dalį, kurią galėtume panaudoti produktams. Be to, didelis šerkšnas kenkia šaldomų produktų maistingumui, esant daugiau ledo, didėja įrenginio suvartojamos energijos išlaidos. Pasak specialistų, šaldikliai turi būti atitirpinami bent kas 3 mėn., tačiau labai svarbu stebėti realią situaciją ir pagal tai spręsti, kada šaldiklis turi būti atitirpintas. Grįžtant prie atitirpinimo būdų, rankinė atitirpinimo sistema reikalauja daugiau priežiūros ir vargo. Šaldikliai turi būti išjungti, kameros atlaisvintos, o jūs privalote laukti, kol viskas atitirps galutinai. Automatinė atitirpinimo sistema leidžia išvengti viso šio vargo ir būti tikriems, jog maisto produktai niekada neužšals iki didžiulių ledo gabalų.

Įvairūs, Namai

Vis dažniau pasirenkama malti mėsą namuose

mėsmalėMūsų močiutės apie maltą mėsą iš parduotuvės savo jaunystės laikais negirdėjo, tokio kaip faršo parduotuvės lentynose nebuvo. Nors apskritai, mėsa buvo deficitas. Todėl gerai pasiknisus giliausiuose spintos kampeliuose, kiekvienuose namuose galima rasti rankinę mėsos malimo mašinėlę. Kiekvienuose namuose mėsa buvo malama namuose. Tik paskutinius porą dešimtmečių įpratome maltą mėsą pirkti parduotuvėje. Bet vėlgi, patogumas, jog viskas jau sumalta ir padaryta buvo nustelbta abejonių ką parsinešame iš parduotuvės. Todėl vis daugiau žmonių pasirenka malti mėsą patys, namuose. Tad šiandien pakalbėsime apie mėsos malimą ir ką būtina apie tai žinoti.

Pirmiausia, norint mėsą malti namuose, reikalinga mėsmalė. Šiais laikais rankinės mėsmalės yra labiau virtuvės interjero akcentas prisiminti jaunystę, tačiau praktiškai mėsa nemalama. Tai užima daug laiko, reikalauja daug fizinės jėgos, ypač jei malami dideli mėsos kiekiai. Todėl pasirenkamos elektrinės mėsmalės, kurių pasirinkimas ir kainų gama leidžia kiekvienai šeimininkei rasti tinkamiausią variantą. Su šiuolaikinėmis mėsmalėmis galite susipažinti ir įsigyti čia: https://www.b-a.eu/c1708/Mesmales-trintuves

Faršo kokybė priklausys nuo malamos mėsos. Dažnai perkant iš parduotuvės skundžiamasi ir dvejojama, ar kartais ten nesumala visokių likučių. Tad pasirinkus malti namuose, esate užtikrinti ką iš tikro malate. Geriausias faršas gaunasi iš geriausios mėsos. Tad prieš malant pašalinkite visas sausgysles, plėves, žinoma, kaulus bei kremzles. Faršui tinka sprandinė, papilvė, mentė. Jei norite riebesnio faršo, kartu galite į mėsmalę įmesti lašinukų. Jei pageidaujate liesesnio faršo, kiaulieną maišykite su jautiena ar veršiena. Kvapumo faršui suteikia širdys, kepenėlės ar skrandukai.

Gaminant maltinukus, kotletus, galima drąsiai įmaišyti priedų į faršą. Pavyzdžiui, pravartu žinoti, jog purumo faršui suteikia batonas, džiuvėseliai, virti ryžiai, grikiai, bulvės, manų kruopos, avižiniai dribsniai, bulvių krakmolas. Sausi produktai išmirkomi piene ir įmaišomi į faršą – tai išties senovinis ir veikiantis patarimas purumui pasiekti.

Retai pagalvojama, tačiau patiekalams su faršu itin tinka džiovinti vaisiai. Išmirkyti ir susmulkinti vaisiai suteikia kepiniams pikantiškumo. Tinka džiovintos slyvos, džiovinti abrikosai, džiovintos spanguolės ir kiti vaisiai. Be džiovintų vaisių, itin tinka ir grybai. Tiek džiovinti, tiek švieži  ar marinuoti.

Pagardinti gaminius iš faršo galima ir apkeptais svogūnais, troškintomis morkomis ar kopūstais, apkeptomis paprikomis. Žinoma, prie viso to, reikia nepamiršti, kad žalumynai atskleidžia viso patiekalo skonį. Mėsai itin tinka čiobreliai, bazilikai, raudonėlis, rozmarinai, mairūnai. Geriausia naudoti žalias prieskonines žoleles, tačiau jei neturite, tiks ir džiovintos.

Kalbant apie mėsos malimą, būtina priminti, jog su žalai mėsa reikia elgtis atsargiai. Todėl mėsmalė turi būti tinkamai prižiūrima – po kiekvieno malimo išardoma, išplaunama po karštu vandeniu ir indų plovikliu, sausai išvaloma ir surenkama. Niekada nepalikite neplautos mėsos malimo mašinėlės.